Marc Vaux

De Parijse fotograaf Marc Vaux (1895-1971) heeft in zwart-wit foto's veel vastgelegd van de kunstwereld in zijn tijd. In de Bibliothèque Kandinsky van het Centre George Pompidou in Parijs bevinden zich meer dan 120.000 glasplaten van zijn hand.

Op de foto hierboven is Marc Vaux zelf afgebeeld, en wel in het atelier van André Lhote, de kunstenaar bij wie Julie van der Veen jarenlang les heeft genomen.

De afbeeldingen hieronder zijn foto's van het werk van Julie, gemaakt door Marc Vaux. Het ontbreekt jammer genoeg aan nadere informatie over de werken, zoals formaat, jaartal en (op een uitzondering na) de titel, en ook de huidige verblijfplaats is onbekend. Gezien de stijl en het feit dat Julie na 1960 hoofdzakelijk in Den Haag verbleef, gaat het bij de eerste vier foto's hieronder waarschijnlijk om werken uit de periode 1947-1960.

Daarnaast bevinden zich in het persoonlijk archief van Julie van der Veen andere foto's van haar werk, eveneens van Marc Vaux. Deze foto's hebben zij of haar galeriehouders waarschijnlijk laten vervaardigen om b.v. te overhandigen aan potentiële kopers van het werk, een werkwijze die ook nu nog bestaat. 

Onderstaande werken heeft Julie in de loop van de tijd alle weten te verkopen.

Bovenstaande foto gemaakt door Marc Vaux is afgebeeld in het Duitse tijdschrift "Die Kunst und das schöne Heim", 51e jaargang (1953) blz. 171.  De titel van het schilderij is "Jardin du Luxembourg". De foto hoort bij een artikel over de "Malerinnen-Biennale" die van 6 tot 30 september 1952 werd gehouden in Bolzano, Zuid-Tirool (Italië). Uit het archief van Julie blijkt dat dit schilderij samen met nog een tweede werk aansluitend van oktober tot december dat jaar is tentoongesteld in het Amerikahaus in München. Het genoemde tijdschriftartikel is hieronder te downloaden.

Download
Die Kunst und das schoene Heim 1953.pdf
Adobe Acrobat document 6.0 MB

Bovenstaande foto's: Centre Pompidou/MNAM-CCI/Bibliothèque Kandinsky, Fonds Marc Vaux.

Hieronder de foto's gemaakt door Marc Vaux van werk van Julie van der Veen afkomstig uit haar persoonlijk archief. Alle foto's hebben op de achterzijde een stempel "PHOTO Marc VAUX, 114bis, Rue de Vaugirard, Paris VIe, Tél. LITtré 90-01".

Composition (1939)
Composition (1939)
Solitude
Solitude
Eva
Eva
Beeldengroep Adam et sa famille (Jardin du Luxembourg, Parijs)
Beeldengroep Adam et sa famille (Jardin du Luxembourg, Parijs)